top of page
Yazarın fotoğrafıDERYA KALE ERDEMLİ

SAP ECC ile SAP S/4HANA Arasındaki Farklar


sap-ecc-ile-sap-s4hana-farkları
sap-ecc-ile-sap-s4hana-farkları

SAP S/4HANA, ilk olarak 2015 yılında piyasaya sürüldü. Bu tarihten sonra şirketler yavaş yavaş sistemlerini S4HANA ile güncellemeye başladı. Bugünkü yazımızda bu iki versiyon arasındaki farklar üzerinde duracağız.


  • SAP ECC, SAP ERP Central Component'in kısaltmasıdır. İşletmenizin finanstan insan kaynaklarına ve lojistiğe kadar tüm alanlarında ihtiyaçlarınıza göre SAP ECC'yi yapılandırabilirsiniz. SAP ECC, modüler bir tasarıma sahiptir, bu da onu yüksek ölçüde özelleştirilebilir kılar. SAP ECC'nin bileşenler arasında birçok etkileşimi vardır, bu da esnek olmasını sağlar ancak aynı zamanda daha karmaşık hale getirir. Bir alanda değişiklik yaparsanız, diğer alanlardaki işlevi etkiler. Bu nedenle, yükseltmeler ve eklentiler gibi değişiklikleri dikkatlice planlamanız gerekir. Bu, sistemlerinizi SAP S/4HANA'ya taşırken de geçerlidir.

 

  • SAP S/4HANA, iş verimliliğini ve hızını artırmak için SAP HANA veri tabanıyla çalışan SAP'nin en yeni nesil ERP yazılımıdır. SAP S/4HANA ile büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak analiz edebilirsiniz. Ayrıca, kişiselleştirilmiş bilgiler, entegre süreçler, gömülü siber güvenlik gibi özelliklerden de faydalanırsınız. Yapay zeka, makine öğrenimi ve otomasyon gibi teknolojileri kullanır. Ana dezavantajı ise SAP S/4HANA'nın yalnızca SAP HANA ile uyumlu olmasıdır. SAP ECC sisteminizde şu anda Oracle gibi üçüncü taraf bir veritabanı çalıştırıyorsanız bu kötü bir haberdir. SAP S/4HANA'ya dönüştürürseniz, taşıma sırasında desteklenmeyen eklentileri kaldırmanız gerekir.

 

Peki farkları nelerdir?

 

SAP S/4HANA, maliyetleri azaltmak ve iş verimliliğini artırmak için SAP ECC'den özellikleri ve süreçleri basitleştirir. Bu, bazı özelliklerin değiştiği, bazılarının ise yeni özelliklere birleştirildiği veya değiştirildiği anlamına gelir. SAP S/4HANA'daki bazı önemli değişiklikler aşağıda listelenmiştir:

 

  • SAP ECC'de maliyet tabanlı CO-PA (Karlılık Analizi) varsayılan seçenektir. Ancak SAP S/4HANA'da varsayılan seçenek hesap tabanlı CO-PA'dır, ancak her iki seçeneği birlikte çalıştırabilirsiniz.

  • SAP ECC'de müşteriler ve tedarikçiler ayrı veri nesneleridir. SAP S/4HANA, müşterileri ve tedarikçileri birleşik bir ana veri nesnesi olan iş ortaklarına entegre eder. Müşteri-tedarikçi entegrasyonunun birkaç faydası vardır, örneğin:

    • Bir iş ortağı birden fazla rol ve adres sahibi olabilir.

    • Genel veri roller arasında paylaşılır, bu da veritabanı boyutunu azaltır.

    • Kullanılmayan veriler belirli bir süre sonra silindiği için gereksiz tekrar yoktur.

  • İşletmeler, finansal verilerini SAP ECC'de hem FI (Finans) hem de CO (Kontrol) ile yönetir. SAP S/4HANA'da FI ve CO, ACDOCA adlı tek bir tablonun bir parçasıdır. ACDOCA, Genel Defter ile her dönem sonunda uyum sağlamanıza gerek kalmadan otomatik olarak uyum sağlar. Bu nedenle, SAP S/4HANA'da dönem sonu kapanışları daha basittir.

  • Malzeme Defteri (ML), SAP ECC'de isteğe bağlı olan bir özelliktir, ancak SAP S/4HANA'da zorunludur. Çoğu şirket, SAP ECC'de ML'yi birçok toplam ve indeks tablosu nedeniyle etkinleştirmez. Ancak SAP S/4HANA'da ML, ACDOCA'nın bir parçası olduğu için bu hayal kırıklığı artık geçmişte kalmıştır.

  • SAP ECC'de malzeme gereksinimleri planlamasını (MRP) işlemek için, yoğun olmayan saatleri beklemeli ve bir toplu iş çalıştırmalısınız. SAP S/4HANA'da, MRP'yi gerçek zamanlı olarak çalıştırabilirsiniz. SAP, SAP S/4HANA'da alt sözleşmeyi de basitleştirmiştir. Olumsuz tarafı? Artık MRP'yi SAP ECC'deki gibi depolama düzeyinde çalıştıramazsınız, yalnızca tesis ve alan düzeyinde çalıştırabilirsiniz.

  • SAP S/4HANA, malzeme numarasını 18 karakterden 40 karaktere uzatma seçeneği sunar. Ancak, uzantıyı açarsanız özel kodunuzu CHAR40'ın yeni malzeme uzunluğuna göre ayarlamanız gerekeceğini unutmayın.

  • SAP ECC'de malzeme gereksinimleri planlamasını (MRP) işlemek için, yoğun olmayan saatleri beklemeli ve bir toplu iş çalıştırmalısınız. SAP S/4HANA'da, MRP'yi gerçek zamanlı olarak çalıştırabilirsiniz. SAP, SAP S/4HANA'da alt sözleşmeyi de basitleştirmiştir. Olumsuz tarafı? Artık MRP'yi SAP ECC'deki gibi depolama düzeyinde çalıştıramazsınız, yalnızca tesis ve alan düzeyinde çalıştırabilirsiniz.

  • SAP S/4HANA için SAP, ana SAP Advanced Planning Optimizer (APO) alt modüllerini iki yeni yapılandırmaya entegre etti: 

o   Talep planlaması ve tedarik ağı planlaması artık yeni SAP Entegre İş Planlaması (SAP IBP) modülünde entegre olarak sunuluyor. 

o   Üretim planlama ve detay çizelgeleme ile global ATP, SAP S/4HANA dijital çekirdeğinde kısmen birleştirildi. 

Bu değişiklikler, SAP APO'dan yeni yapılandırmalara otomatik olarak geçiş yapamayacağınız anlamına geliyor.

 

 

 

Derya Kale Erdemli

Brainy Academy Owner

 

 

59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Коментарі

Оцінка: 0 з 5 зірок.
Ще немає оцінок

Додайте оцінку
bottom of page